Laatste nieuws
14 maar 2020
Afghanistan krijgt twee presidenten voor de prijs van één
 meer
8 maart 2020
Vrede in Afghanistan?
 meer
21 februari 2020
Trump en de taliban zijn klaar met akkoord, maar er is nog geen vrede in Afghanistan
 meer
13 december 2019
Vrouwen onderwijs geven om klimaatbestendigheid van Afghanistan te verhogen

 meer
25 november 2019
Afghaanse ambassadeur bij VN: "Stel vrouwen centraal in vredesproces."
 meer
22 november 2019
Er is een man vermoord in Afghanistan. Is dat nieuws?
 meer
28 september 2019
Stemmen in Afghanistan is een daad van moed
 meer
9 september 2019: Nadat Trump een ontmoeting met de leiding van de Taliban heeft afgezegd staat de vrede in Afghanistan weer op losse schroeven. meer
6 september 2019
Sluiten de VS een akkoord met de Taliban zonder vrede in Afghanistan?
 meer
19 april 2019
Marteling nog wijdverbreid in Afghaanse gevangenissen
 meer
20 oktober 2018
Afghaanse vrouwen worden nog steeds gevangen gezet naast moordenaars wegens 'falende' maagdelijkheidstest.
 meer
17 augustus 2018
De slag om Ghazni gaat de vijfde dag in.
 meer
10 mei 2018:
Hoe  lang houdt Afghanistan het nog vol?
 meer

NB september 2012

p/a Martinikerkhof 31a

9712 JH Groningen

Rekening nr. 1029.53.872

t.n.v. stichting Nahid

KvK 02086471

www.nahid.nl

stichtingnahid@gmail.com

 

Nieuwsbrief Nahid september 2012

 

Beste donateur,

Welkom in deze nieuwsbrief van september 2012.

De afgelopen maanden hebben ons mooie resultaten opgeleverd, omdat we eindelijk konden beginnen met de bouw van het bedrijfverzamelgebouw  in Kabul waar de vrouwen straks kunnen wonen. Fotos van het proces tot nu toe vindt u verderop in deze nieuwsbrief. We zijn erg blij dat na al het harde werk in Nederland en Afghanistan, het gebouw er nu echt komt!

En dan waren er in Nederland ook een paar mooie acties voor Nahid. In deze nieuwsbrief kunt u onder andere lezen over de sponsorloop van de school in Losser. Samen liepen de 400 leerlingen het geweldige bedrag van 4200 bij elkaar.

Tot slot hier nog het vermelden waard: het ontroerende verhaal van de tweede Afghaanse vrouw ooit die meedeed aan de Olympisch Spelen. Met dank aan Marja Kolles voor het vertalen.

U hoort over een half jaar weer van ons! En in de tussentijd kunt u ons altijd bereiken op stichtingnahid@gmail.com

---

Bedrijfsverzamelgebouw: stand van zaken

Waar we vorige keer jullie alleen de tekening van het bedrijfsverzamelgebouw al konden laten zien, zijn we nu zo ver dat we daadwerkelijk fotos hebben van de bouw!

Na de koude winter van afgelopen jaar, kon in april eindelijk begonnen worden met bouwen.  Na een paar maanden lopen we mooi op schema: er wordt nu gewerkt aan de vloeren van de eerste verdieping.

Helaas lukt het niet het hele gebouw af te krijgen voordat de winter in Kabul weer begint. Maar het grootste deel van het gebouw staat in oktober, en dan kan de aannemer binnen de muren verder klussen.

We hopen dat het hele gebouw af is in maart, daarover in de volgende nieuwsbrief meer!

---

 

Paas-sponsorloop school Losser

 

Ter voorbereiding van de sponsorloop gaf één van onze bestuursleden aan alle klassen van het Twents Carmel College in Losser een presentatie over het vrouwenhuis. De Twentse Courant Tubantia kwam ook langs, en het interview dat ze met ons hadden vindt u hier.

De leerlingen van 3 Havo bereidden tijdens hun Engels les een aantal vragen voor, die zij aan de kinderen in het huis zouden willen stellen. Hieronder de leukste vragen, mét de antwoorden van de kinderen. Mocht u alle vragen en antwoorden willen lezen, stuur dan een mailtje naar stichtingnahid@gmail.com.

1. Do you wanna stay here at the house and never leave?

Yes we want to stay here because we are big family and lot s of friends and we want to be to gather but when we finish our school well leave here because we want to give this opportunity to other children like us to join here , finish their education and stand by them self  like us  .

2. What is your dream for the future?

Everyone have dream to become a doctor ,engineer , teacher ,etc and we want to stand by our feet and help the other children who are like us and also we want peace in Afghanistan and all over in the world .

3. What do you need? (What things do you need the most?)

we need medicine ,stationary ,transport for going to school in summer  our course fee

4. What would you do first if you get a million dollars?

At  first we pray  no one lose their parents and dont get orphan  then if we find million dollar well build a Big house to support other children like us to live there they complete their education and stand by them self and the SOPWC children  become  a good Example for others that how to  support each other , how to live to gather with peace

5. What do you do all day in the house?

We go to Mosque to learn HOLLY Quran ,we go to school  language classes inside  our house we have a  teacher to teach us deferent subjects like Dari, Pashto, English.

---

Afghaanse bij de Olympische Spelen

Meedoen is belangrijker is dan winnen. 

De Afghaanse Tahmina Kohistani (18 juni 1989) deed dit jaar als tweede Afghaanse vrouw mee aan de Olympische Spelen in Londen op de 100 meter hardlopen. Slechts één andere Afghaanse vrouw ging haar voor, in 2008.

 

Met 14.42  seconden eindigt ze op de 32e en laatste plaats. Maar alleen al hier aanwezig zijn en voor 80.000 mensen lopen, is een olympische prestatie, zegt ze zelf. En toch is ze bang, als ze denkt aan de vele negatieve reacties op Facebook de afgelopen dagen. Ik krijg hier heel wat problemen mee als ik straks thuis kom, zegt de universiteitsstudente in uitstekend Engels.

Thuis trainde ze in het Stadion van Kabul, terwijl daar dagelijks tientallen tot honderden mannen op de tribunes haar uitfloten en grove taal tegen haar uitsloegen en zich afvroegen waarom ze het in haar hoofd haalt om in het openbaar te sporten. Afghaanse mannen houden er niet van dat vrouwen aan sport doen, zegt ze.  Bovendien zijn onze trainingsfaciliteiten ook ver ondermaats. 

 

Bijna was ze zo ver om op te geven, maar dat idee duurde niet lang. De Afghaanse maatschappij is niet goed voor vrouwen, zegt ze. Alle aandacht van vrouwen gaat uit naar hun man, de kinderen en het huishouden. Ze hebben geen tijd om aan zichzelf te denken. Ik doe dit voor de Afghaanse vrouwen. Want als je iets wilt veranderen zul je uitdagingen en tegenslag ontmoeten, zegt ze beslist. En er is altijd iemand als eerste nodig die de verandering in mijn land in gang zet, en ik wil diegene zijn

Ze geniet van haar eerste bezoek aan Engeland, van het trainen en van het Olympisch dorp. Als ik train heb ik via mijn oordoppen mijn favoriete muziek op: Indiase en Amerikaanse muziek. En ik ben dol op Jennifer Lopez. In het dorp heb ik mijn eigen kamer waar ik de Afghaanse vlag en ook de fotos van mijn familie bewaar. Ik mis ze enorm." 

En niemand viel me lastig tijdens de training, niemand keek naar me. Beter kon ik het niet hebben als voorbereiding.  Ook heb ik veel bijzondere atleten ontmoet. En net as iedereen zou ik graag met Usain Bolt op de foto gaan. Ook viel het me op hoe iedereen glimlacht. Dat is iets wat ik van jullie mensen heb geleerd. Als ik naar huis ga, dan ga ik dat met onze mensen ook doen. Naar elkaar glimlachen, dat is gewoon het mooiste wat er is. 

Vertaald uit het Engels door Marja Kolles 

--

Rubriek: een bewoonster uit het huis

Hallo, ik ben Munawar. Ik ben 28 jaar oud.

Ik was getrouwd, maar kon geen kinderen krijgen. Mijn man heeft wel kinderen van zijn twee andere vrouwen. Hij is nu verdwenen, ik weet niet of hij nog leeft of niet.

Ik woonde bij mijn schoonfamilie omdat mijn ouders zijn verhuisd naar Iran en ik geen adres of telefoonnummer van hen weet.

Maar dit was niet fijn: mijn schoonfamilie is arm en ze mishandelden mij. Ze zeiden: Je hebt geen kinderen? Waarom blijf je bij ons? Wij hebben geen geld voor jou. Zoek werk en laat ons met rust.

Na een jaar ben ik weggegaan en na een paar maanden vond ik het Nahid huis.

Nu heb ik werk als kok bij een NGO en voel ik me gelukkig. Ik ben  heel bij dat ik in het huis kan wonen met andere vrouwen en kinderen als een familie.

--

Over de financiën

Weer zijn er grote donaties binnen gekomen.

Enkele hiervan willen vermelden, zonder dat we de andere te kort zouden willen doen:

 

Vrouwen voor Vrede 300

Vrouwen voor Vrede in Ridderkerk iedere maand  250

Kringloop winkel Steenwijk 1850

Werkhofgemeenschap bijna 1200

Mevr.Bootsma (soroptimisten Oost Gelderland) ruim 1200

De vrouwen in Enschede opbrengst paaskraam 150

De heer Geurink 500 als gift

Quakers 3000

De Vier Gebroeders  800

Van de familie Van Nispen 1000 van het vakantiegeld

De school in Losser ruim 4215 van de sponsorloop van de leerlingen

Verjaardagsgeld van Maria Ellens: 1045

Raad van Kerken in Haren (Groningen) 5000

 

Daarnaast blijft de stroom donaties van gewone particulieren gestaag doorgaan.

Zij zijn onze vaste basis. Allemaal hartelijk dank hiervoor!

We zijn vooral dankbaar omdat we voor de bouw van het bedrijfsverzamelgebouw nog wel wat te kort komen. De oorzaak is de inflatie die de afgelopen jaren in Afghanistan heeft huisgehouden. Want een paar jaar geleden hadden we het geld bij elkaar, maar helaas is de situatie nu toch wel iets anders.

---

Wilt u een lezing organiseren over Nahid? Dat kan! Neem contact op met onze voorzitster Janny Beekman via stichtingnahid@gmail.com. Ook als u een actie wilt organiseren voor Nahid bent u van harte welkom. We kunnen u in ieder geval folders opsturen.