Laatste nieuws
14 maar 2020
Afghanistan krijgt twee presidenten voor de prijs van één
 meer
8 maart 2020
Vrede in Afghanistan?
 meer
21 februari 2020
Trump en de taliban zijn klaar met akkoord, maar er is nog geen vrede in Afghanistan
 meer
13 december 2019
Vrouwen onderwijs geven om klimaatbestendigheid van Afghanistan te verhogen

 meer
25 november 2019
Afghaanse ambassadeur bij VN: "Stel vrouwen centraal in vredesproces."
 meer
22 november 2019
Er is een man vermoord in Afghanistan. Is dat nieuws?
 meer
28 september 2019
Stemmen in Afghanistan is een daad van moed
 meer
9 september 2019: Nadat Trump een ontmoeting met de leiding van de Taliban heeft afgezegd staat de vrede in Afghanistan weer op losse schroeven. meer
6 september 2019
Sluiten de VS een akkoord met de Taliban zonder vrede in Afghanistan?
 meer
19 april 2019
Marteling nog wijdverbreid in Afghaanse gevangenissen
 meer
20 oktober 2018
Afghaanse vrouwen worden nog steeds gevangen gezet naast moordenaars wegens 'falende' maagdelijkheidstest.
 meer
17 augustus 2018
De slag om Ghazni gaat de vijfde dag in.
 meer
10 mei 2018:
Hoe  lang houdt Afghanistan het nog vol?
 meer

Nieuwsbrief september 2011
Zwarteweg 6

9973 PM Houwerzijl

Rekening nr. 1029.53.872

t.n.v. stichting Nahid

KvK 02086471

www.nahid.nl

stichtingnahid@gmail.com


Nieuwsbrief Nahid september 2011


Beste donateurs,


Welkom! Dit keer is er dan echt nieuws over het bedrijfsverzamelgebouw: er is grond gekocht en er gaat gebouwd worden! Alle ontwikkelingen rond het bedrijfsverzamelgebouw hebben de afgelopen maand veel extra werk voor het bestuur van Nahid met zich meegebracht, maar dit hebben we graag voor de continuïteit van het vrouwenopvanghuis over. Meer over onze plannen in het eerste deel van deze nieuwsbrief.


In deze introductie is naast onze vaste rubrieken een bewoonster in het huis en over de financiën ook het verslag van de reis van één van onze bestuursleden naar Kabul het vermelden waard. Qamar ging afgelopen juli voor iets meer dan drie weken terug naar de stad waar zij lang woonde. Hieronder haar ervaringen.


En als laatste hier graag nog uw aandacht voor het initiatief van Mark Achter, een schilder uit Schildwolde. Om het Nahid-huis te helpen heeft hij besloten om op 8 en 9 oktober 2011 zijn atelier voor alle geïnteresseerden open te stellen. Veertig procent van de opbrengst gaat dan naar Nahid. Ga dus zeker eens een kijkje nemen, en lees ook hierover meer in deze nieuwsbrief.


Graag tot een volgende keer!


---


Bedrijfsverzamelgebouw: stand van zaken


Nu is het echt zo ver! Nee, nu echt! Er is grond en we gaan bouwen. De grond is van een Afghaans Nederlands echtpaar dat helemaal achter onze plannen staat. Zij doen niets met die grond, willen het achter de hand hebben voor hun oude dag in Nederland. Maar dat duurt nog heel lang.


Het terrein is in een wijk die helemaal nieuw wordt opgezet. De bevolking zal zeer gemengd zijn. Er is al een school, wat voor ons belangrijk is omdat de bovenste verdieping van het gebouw bestemd is voor het Vrouwenhuis.


Als u dit leest zijn alle contracten getekend en heeft de constructeur in Nederland het ontwerp van de architecte doorgerekend. Nu kunnen er enkele aannemers in Kabul op inschrijven en maken wij een keuze. Daarbij is de prijs een factor, maar nog belangrijker is de betrouwbaarheid. We moeten zeker weten dat wat afgesproken is, ook gedaan wordt. En dat de kwaliteit niet inferieur zal zijn. 


De verwachting is dat in het najaar begonnen gaat worden met de bouw en dat het gebouw in de zomer van 2012 klaar zal zijn. Dan kan met de bakkerij worden begonnen en kunnen er initiatieven van vrouwen in Kabul een plaats vinden. Er is een plan van enkele vrouwen om een catering op te starten en een naaiatelier, waar ook vrouwen uit de buurt per uur een naaimachine kunnen huren. We zijn heel blij dat we van de militairen in Uruzgan een flink aantal goede machines hebben gekregen. Het is ook de bedoeling dat er een ruimte komt om te gebruiken als een inloop voor buurtcontacten en zo mogelijk om trainingen en cursussen te geven. En we gaan proberen een bibliotheek op te zetten voor kinderen en voor scholen in de buurt.


We hebben nog niet al het geld bij elkaar voor de realisatie van dit gebouw. Daarom zoeken we nog sponsoren en donoren. Mocht u geïnteresseerd zijn om ons te helpen, dan kunnen wij u een onderbouwing opsturen voor het plan van het bedrijfsverzamelgebouw. Stuur hiervoor een mailtje naar info@nahid.nl o.v.v. plan bedrijfsverzamelgebouw.


---


Rubriek: een bewoonster uit het huis 
Dit keer staat in deze rubriek Tahira centraal. Twee jaar geleden is zij weduwe geworden. Op het moment dat ze in contact kwam met het Nahid-huis gingen woonde Tahira in een verre buitenwijk van Kabul. Haar zes kinderen gingen niet naar school, omdat Tahira hier geen geld voor had. 


Nadat de directrice van het Nahid-huis bij haar thuis Tahira (linksachter) met haar gezin   was gaan kijken, is besloten dat het beter zou zijn als Tahira met haar kinderen naar het vrouwenopvanghuis zou verhuizen. In het Nahid-huis is voor Tahira werk gevonden als kok bij mensen thuis. Tahiras kinderen gaan nu naar school.


---


Verslag reis naar Kabul


Twee maanden geleden ging een Afghaans-Nederlands bestuurslid van Nahid op een vakantiereis naar Kabul. Na aankomst bezocht zij het vrouwenhuis ook een aantal keer. Hieronder haar impressies van de stad Kabul op dit moment. 


In juli j.l. ben ik (Qamar) samen met mijn man (Zahir) en mijn dochter (Morsal), na ongeveer vier jaar, met vakantie naar Afghanistan gegaan voor een periode van 25 dagen. Bij aankomst merk je al dat er dingen zijn veranderd in goede richting. Er is een nieuwe aankomsthal in gebruik, dingen zoals paspoortcontrole, ophalen van je bagage en vervoer naar de taxi standplaats gebeuren georganiseerd en met enige discipline. 


Rijdend richting de stad merk je dat er veel gedaan is aan infrastructuur van de stad. Zo zijn er brede straten aangelegd die het chaotische autoverkeer in Kabul redelijk aankunnen. Toch kregen ik en mijn dochter in eerste instantie een onveilig gevoel, dat later in de week overging. Ik denk dat dat gevoel van onveiligheid vooral kwam doordat we in het begin de situatie in Kabul onbewust aan het vergelijken waren met die van Nederland, wat natuurlijk heel anders is. Naar mate de dagen verstreken, keken we normaler tegen de situatie en hoe de mensen met elkaar omgingen aan.


De situatie is natuurlijk niet helemaal normaal, want er gebeuren nog wel zelfmoordaanslagen en de Taliban zijn nog steeds actief in Kabul, maar daarnaast gaat de gewone leven ook gewoon door. Mensen gaan naar hun werk, studie, begrafenis, trouwerij, school etc. En ze maken zich minder druk over wat de dag zal brengen dan wij hier in Nederland. In de periode die wij in Kabul waren, gebeurden er een drietal aanslagen in de stad, dat wij daar ook via de media hebben waargenomen. 


Concluderend is de situatie in Kabul in iedere geval vooruitgegaan en hoop ik dat het in volgende jaren nog beter wordt. Ik ben blij dat ik samen met mijn dochter in Kabul was, want zij heeft ook heel veel nieuwe dingen geleerd wat ze in haar dagelijks leven hier in Nederland goed kan gebruiken.---


Een mooi initiatief
Mark Achter uit Schildwolde is schilder. Hij maakt abstract werk. Op een geheel eigen manier. De ondergrond van zijn werk is vaak een compositie van hergebruikte materialen, zoals hout, verpakkingsmateriaal, stroken stof, papier, schelpen en kurk. Deze materialen geven structuur aan het schilderij. Daaroverheen werkt Mark met olieverf, acrylverf of een andere soort verf. Zo wordt het werk mysterieus.


Tijdens een gesprek met enkele donateurs van de stichting Nahid realiseerde Mark zich dat veranderingen in de wereld kunnen voortvloeien uit de denkwereld en activiteiten van vrouwen. Juist in een land als Afghanistan zijn veranderingen heel noodzakelijk. Daar zijn die mogelijkheden voor verandering nog volop. Hij zag dat terug in het werk van de stichting Nahid.


Hoe kan ik dat werk ondersteunen, vroeg hij zich af. Het antwoord was snel gevonden: met zijn eigen werk:


VERNISSAGE

8 en 9 oktober 2011 - beide dagen van 12 tot 16 uur


VERKOOP

van schilderijen van Mark Achter

40 % van de verkoopwaarde is bestemd voor stichting Nahid


Kampenslaan 6 

Schildwolde (Groningen)

0598-423659Er zijn ook lithos vanaf 260 en zeefdrukken vanaf 175. Al het werk is in lijst.


U bent die dagen van harte welkom om te komen kijken of er iets van uw gading bij is. Het is een mooi cadeau voor uzelf (of een ander) en u helpt er onze stichting mee. Van harte aanbevolen dus. Voor Mark is het handig als hij van te voren weet dat u komt, dan heeft hij de koffie klaar. Maar ook onverwacht bent u welkom.

   

---


Verkoop spullen
Alle vrouwen in het vrouwenhuis hebben werk. Maar helaas verdienen ze daarmee niet genoeg om uit het huis te gaan en in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Naast hun werk maken ze (Afghaanse) blouses en sjaals van katoen. Het naaiwerk wordt met een naaimachine gedaan, maar het borduurwerk is uitsluitend handwerk. Er is geen blouse hetzelfde. Wij betalen voor iedere blouse 20 en voor iedere sjaal 10 .
Daarnaast breien ze sokken. Heel speciale sokken, namelijk Hazara sokken. Heerlijk warm. De Hazara is een bevolkingsgroep in Afghanistan, die in Bamyan woont. Dat is het gebied waar nu zon 20 jaar geleden die enorme boeddhas zijn opgeblazen. (Gelukkig gaat Japan onderzoeken of het mogelijk is om ze weer op te bouwen .) Die sokken kosten 7,50.


Wij verkopen deze blouses, sokken en sjaals weer bij iedere voorkomende gelegenheid, zoals lezingen, bazaars etc. Als u een idee heeft voor een nieuw verkooppunt, dan horen we het graag!


--


Stenigen

 

Ongeveer een maand geleden is het boek Stenigen van de Afghaans-Nederlandse Lida Walizada Nawabi verschenen. Deze op waarheid berustende novelle vertelt over het leven van een familie in Afghanistan. De auteur is hier geboren en gevlucht voor de zware omstandigheden waarin vooral vrouwen leven. Na vele jaren keert ze weer terug om te zien dat er veel veranderd is. Maar of deze veranderingen het land ten goede komen?

De opbrengst van het boek gaat naar een vrouw die Lida tijdens haar reis in Kabul tegenkwam. Het is voor 15,75 onder meer hier te bestellen.


---Onze eerste student


Musa was één van de eerste bewoners van het vrouwenhuis. Toen hij 15 jaar werd, moesten hij en zijn moeder en twee zusjes uit het huis. Een jongen mag namelijk niet in hetzelfde huis wonen als huwbare meisjes (alle meiden vanaf 12 jaar) van een andere familie. 


De familie vond woonruimte en Musa deed zijn best om naast zijn schoolwerk een baantje te vinden. Zijn moeder is namelijk gehandicapt en zelf niet in staat te werken buitenshuis. Dit is Musa gelukt, maar het verdiende niet genoeg. Onze stichting bleef daarom het gezin ondersteunen. Wij werden op onze beurt daarvoor weer geholpen door twee mensen in Nederland die iedere maand speciaal voor Musa en zijn moeder 10 en 15 overmaken. En zo kon dit gezin overleven.


Nu wil Musa gaan studeren: Business Administration en Information Technology aan de universiteit in Kabul. Dat betekent dat hij het nog drukker krijgt en dus minder kan werken. Daarom in deze nieuwsbrief een oproep voor donaties speciaal voor dit gezin. Wij zouden heel blij zijn met nieuwe bijdragen van donateurs, speciaal voor hen. Deze zijn over te maken naar ons reguliere bankrekeningnummer 1029.53.872 o.v.v. student. Want ja, we zijn trots op onze Musa, die als eerste van onze kinderen naar de universiteit gaat!


--


Over de financiën


Laatst werden wij gemaild door een jonge ontwerpster, die armbandjes maakt. Zij verkoopt ze nu voor Nahid. De eerste opbrengst is op onze rekening gestort. Een geweldig initiatief!


Daarnaast ontvangen we nog steeds iedere maand van Vrouwen voor Vrede Ridderkerk een vaste bijdrage. Zij hebben een Snuffelpand en verkopen daar eens per maand tweedehands spullen. De opbrengst wordt iedere maand besteed aan een goed doel. Aan twee goede doelen dus, want ook aan ons. En er zijn weer mensen geweest die als cadeau voor hun verjaardag of jubileum een bijdrage vragen voor onze stichting. In april was er een zoveel jarig bruidspaar uit Enschede dat een flinke som geld op onze rekening stortte. Het is altijd weer hartverwarmend om dit te zien gebeuren.


De Protestantse Gemeente De Bilt heeft enkele collectes voor de vrouwen in Afghanistan gedaan. En de buurman van Ria, één van onze vaste donateurs, heeft ook weer iets gedoneerd. 


Hartelijk dank allemaal!


---


Wilt u een lezing organiseren over Nahid? Dat kan! Neem contact op met onze voorzitster Janny Beekman, telnr 0595-572595. Ook als u een actie wilt organiseren voor Nahid bent u van harte welkom. We kunnen u in ieder geval folders opsturen.