Laatste nieuws
14 maar 2020
Afghanistan krijgt twee presidenten voor de prijs van één
 meer
8 maart 2020
Vrede in Afghanistan?
 meer
21 februari 2020
Trump en de taliban zijn klaar met akkoord, maar er is nog geen vrede in Afghanistan
 meer
13 december 2019
Vrouwen onderwijs geven om klimaatbestendigheid van Afghanistan te verhogen

 meer
25 november 2019
Afghaanse ambassadeur bij VN: "Stel vrouwen centraal in vredesproces."
 meer
22 november 2019
Er is een man vermoord in Afghanistan. Is dat nieuws?
 meer
28 september 2019
Stemmen in Afghanistan is een daad van moed
 meer
9 september 2019: Nadat Trump een ontmoeting met de leiding van de Taliban heeft afgezegd staat de vrede in Afghanistan weer op losse schroeven. meer
6 september 2019
Sluiten de VS een akkoord met de Taliban zonder vrede in Afghanistan?
 meer
19 april 2019
Marteling nog wijdverbreid in Afghaanse gevangenissen
 meer
20 oktober 2018
Afghaanse vrouwen worden nog steeds gevangen gezet naast moordenaars wegens 'falende' maagdelijkheidstest.
 meer
17 augustus 2018
De slag om Ghazni gaat de vijfde dag in.
 meer
10 mei 2018:
Hoe  lang houdt Afghanistan het nog vol?
 meer

Bezoek aan Kabul, juli 2011

In juli 2011 ging een Afghaans-Nederlands bestuurslid van Nahid op een vakantiereis naar Kabul. Na aankomst bezocht zij het vrouwenhuis ook een aantal keer. Hieronder haar impressies van de stad Kabul op dit moment. 

In juli j.l. ben ik (Qamar) samen met mijn man (Zahir) en mijn dochter (Morsal), na ongeveer vier jaar, met vakantie naar Afghanistan gegaan voor een periode van 25 dagen. Bij aankomst merk je al dat er dingen zijn veranderd in goede richting. Er is een nieuwe aankomsthal in gebruik, dingen zoals paspoortcontrole, ophalen van je bagage en vervoer naar de taxi standplaats gebeuren georganiseerd en met enige discipline. 

Rijdend richting de stad merk je dat er veel gedaan is aan infrastructuur van de stad. Zo zijn er brede straten aangelegd die het chaotische autoverkeer in Kabul redelijk aankunnen. Toch kregen ik en mijn dochter in eerste instantie een onveilig gevoel, dat later in de week overging. Ik denk dat dat gevoel van onveiligheid vooral kwam doordat we in het begin de situatie in Kabul onbewust aan het vergelijken waren met die van Nederland, wat natuurlijk heel anders is. Naar mate de dagen verstreken, keken we normaler tegen de situatie en hoe de mensen met elkaar omgingen aan.

De situatie is natuurlijk niet helemaal normaal, want er gebeuren nog wel zelfmoordaanslagen en de Taliban zijn nog steeds actief in Kabul, maar daarnaast gaat de gewone leven ook gewoon door. Mensen gaan naar hun werk, studie, begrafenis, trouwerij, school etc. En ze maken zich minder druk over wat de dag zal brengen dan wij hier in Nederland. In de periode die wij in Kabul waren, gebeurden er een drietal aanslagen in de stad, dat wij daar ook via de media hebben waargenomen. 

Concluderend is de situatie in Kabul in iedere geval vooruitgegaan en hoop ik dat het in volgende jaren nog beter wordt. Ik ben blij dat ik samen met mijn dochter in Kabul was, want zij heeft ook heel veel nieuwe dingen geleerd wat ze in haar dagelijks leven hier in Nederland goed kan gebruiken.